Hoppa till sidans innehåll

Vilka saker behöver jag?


Orientering är ingen utpräglad materielsport. Har man inte tävlingsambitioner med krav på pallplacering klarar man sig ganska bra med vardaglig utrustning.

Här beskriver vi det viktigaste att tänka på när det gäller utrustning. Fråga gärna några klubbkamrater om du är osäker.

 

Klädsel och skor

Klädseln skall enligt tävlingsbestämmelserna vara heltäckande på underkroppen. Orsaken till kravet på heltäckande klädsel är att minska riskerna för skador och smittspridning. Vanliga långa träningsbyxor och en t-shirt är tillräckligt.

Spring inte i kläder du är rädd om. Det är inte ovanligt att man fastnar i grenar eller taggbuskar som kan riva upp kläderna.

Under de första åren klarar du dig bra med vanliga idrottsskor. Ju kraftigare mönster på sulan, desto bättre. När du blivit mer rutinerad kanske du väljer att köpa orienteringsskor som har bättre sulor, dobbar och är mer "vattentäta".

 

Kompass

I början får du låna kompass, men vill du köpa en egen kan du naturligtvis göra det. En bra nybörjarkompass kostar från ca 250 kr. Det finns ett flertal olika varianter och det är klokt att prova sig fram innan man köper en egen. Det vanligaste är dock att man använder en s k tumkompass, även om många föredrar den gamla hederliga linjalkompassen. 

Vid ungdomsträningarna använder vi uteslutande tumkompasser. Klubben säljer motsvarande kompasser som används vid träningarna. Prata med någon av ungdomsledarna så hjäper vi dig.

 

Till vänster en tumkompass och till höger en linjalkompass. Klubben har tumkompasser för utlåning till nybörjare.

 

Sportident löparbricka/SI-pinne

På nästan alla orienteringstävlingar i Sverige behöver man en Sportident löparbricka (även kallad "SI-pinne" eller bara "pinne"). Löparbrickan bärs på fingret och det är den man använder när man "stämplar" kontrollen. Rent tekniskt sitter det en enhet vid varje kontroll och när man stoppar i sin bricka där så registreras tid och kontrollnummer i löparbrickan. När man kommer i mål läser man ut all infomation ur löparbrickan och man får då ut all information om tider per sträcka, kontrollens nummer osv.

Om man inte har en egen löparbricka kan man hyra en eller låna av en kompis. Det brukar kosta några tior per tävling att hyra en så det lönar sig ganska snabbt att skaffa en egen.

Vill man köpa en ny så finns de i fyra versioner, SI-card 8, 9, 10 och 11.

För de flesta duger version 8 eller 9, den lagrar 30 resp 50 kontroller. De högre versionerna lagrar fler kontroller och ger möjlighet att välja ett eget nummer på brickan.

På Sportidents hemsida finns mer information om vad de olika löparbrickorna kan och vad de kostar. Det är också där man beställer dem.

Observera att löparbrickan inte är personlig, du kan alltså alltid låna någon annans bricka. Enda begränsningen är att en bricka bara kan användas av en enda person under en och samma tävling.

Klubben säljer SI-pinnar som passar ungdomar. Prata med någon av ungdomsledarna så hjäper vi dig.

                                        Så här stämplas kontrollerna idag. Löparbrickan ("pinnen") är ett                                                           elektronisktminneschip som förs ner i kontrollenheten där kontrollens                                         identitet lagras.

 

Definitionshållare

När man bestämt sig för att fortsätta med orientering kan en hållare för de lösa definitionerna kan vara bra att ha. Man använder den främst på tävling men också ibland på träning. Den underlättar karthanteringen under tävling och träning.

 

Klubbkläder 

Att ha en egen tävlingströja och kanske en jacka är viktigt för identiteten. Efter nybörjarkursen kan du köpa en. 

Hur man beställer kan du läsa på hemsidan. Klicka på mig.

                                                                  

Ny klubbtröja.png

Utrustning att ta med till tävling

Som du kanske förstått är orienterare ett segt släkte, för vilka väder och vind är ovidkommande... Vädret brukar inte påverka antalet deltagare på tävlingar, och att duscha utomhus är sällan ett bekymmer ens tidigt på våren eller sent på hösten.

Till tävling bör du ändå ta med utrustning så att tillvaron blir så dräglig som möjligt. Här följer ett antal bra saker att ha med:

 • Stolsryggsäck att packa utrustningen i - helst med regnskydd
 • Fällstol/liten pall - om du inte har stolsryggsäck
 • Fullständigt ombyte - kärren är blöta även i vackert väder
 • Torra skor
 • Duschhandduk och övrig hygienutrustning
 • Vattenflaska
 • Plåster, skavsårstejp och ev astmamedicin
 • Något att äta, även om mat oftast finns att köpa på tävlingsplatsen
 • Skor att orientera i
 • Kompass
 • SI-pinne och definitionshållare
 • Pengar till mat/fika

 

Hemsidor till olika återförsäljare av orienteringsutrustning:

http://sign-sport.se

https://www.letro.se

http://www.olspecialisten.com

http://www.smsport.se

https://ol-shop.at

 

Uppdaterad: 23 FEB 2020 13:32 Skribent: Jan Samuelsson
E-post: Adressen Gömd

 

 

Våra samarbetsparters

BILLINGE

Elkonsult_logo_pms

Lönsamhet_logo

 

Stenstorps-buss

dina-forsakringar-ab_logotype

falkopings kommun

Swedbank.gif

SISU Idrottsutbildarna

untitled

Hexatronic

 Sponsorhuset

 FEAB

Bildresultat för länsförsäkringar skaraborg logga

Elitsponsorer

                                                           

  ACTIC_logo     

                                                                         

Postadress:
Falköpings AIK OK - Orientering
Magnus Niklasson, Sofielundsgatan 22
52130 Falköping

Kontakt:
Tel: 0703104239
E-post: info@falkopingsaikok...

Se all info