Hoppa till sidans innehåll

A till Ö


Först av allt så varmt välkommen till FAIK!

 

I FAIK så har vi våra traditioner och vanor och ibland kan det vara så att vi bara pratar på utan att tänka på att alla inte vet allt - avbryt oss då för inga frågor är för dumma att ställa!

 

Men har så ska vi försöka lista allt som vi kan komma på att du behöver veta!

 

A

Anmälan till tävling görs i ett system som heter Eventor. Mer om det går att läsa under fliken " Nybörjare".

Avläsning. Springer man med SI-pinne (se Sportident) läser man av brickan efter målgång. Man får då reda på om man är godkänd och vilken tid man sprungit på. Bryter man en tävling, måste man passera mål och avläsningen. Gör man inte det tror arrangören att du fortfarande är kvar i skogen.

 

B

Bana. Orientering går ut på att så snabbt som möjligt ta sig runt en bana som är inritad på en karta men i verkligheten går i skogen. Längs banan finns det kontroller som man ska hitta och stämpla vid i rätt ordning. Man kan välja bana efter orienteringsförmåga och löpstyrka genom att springa öppen klass, men vanligen tävlar man på den bana som motsvarar ens ålder och kön.

Bomkoll:

Bomma. Skulle man inte hitta sin kontroll på en gång, kallas det att bomma. En bom kan vara väldigt liten och väldigt stor (flera minuter). Skulle man göra en stor bom, kan det vara en idé att gå tillbaka där man vet exakt var man är och gå mot kontrollen igen.

Bäckrace. Att springa och korsa bäckar för att bli så blöt som möjligt. Inget för de som inte vill bli blöt om fötterna.

 

C

Checka. Innan start på en tävling/träning testar man att sin Sportident-pinne fungerar i en enhet som det står check på.

 

D

Daladubbeln. En ungdomstävling som går på hösten i dalarna. Ungdomarna springer i patrull samt att man får klä ut sig i ett valfritt tema. Pris till bästa utklädnad.

Direktanmälan. Anmäl dig direkt på tävlingsplats till öppna klasser, ibland kan det finnas restplatser till åldersklasser, men det är mer undantag än regel.

Distrikt. Sverige är indelat i olika distrikt. Ett distrikt brukar ofta vara lika med ett län. FAIK tillhör Västergötlands orienteringsförbund. I distriktet finnd det olika kretsar. Skaraborgsklubbarna är indelade i fyra kretsar. Vi tillhör Södra Skaraborgskretsen.

Dobbskor. Orienteringsskor som har ett kraftigt mönster på sulorna med stora gummidobbar för att man ska få ett bra grepp i skogens sankmarker och på hala berghällar.

Dubbskor. Orienteringsskor som har ett kraftigt mönster på sulorna med stora gummidobbar med metalldubbar i. I skogen kan man både på vintern samt övriga tider använda orienteringsskor med metalldubbar i sulan. Det blir mindre halt så.

Dusch. Har du tur är duschen inomhus, i en skola, sporthall eller klubbstuga. Annars bygger arrangörerna upp duschen utomhus med hjälp av tex. plastskynken. Vattnet tas från någon närliggande sjö eller får ibland köras dit i tankvagnar. Vattnet värms, men det fungerar inte alltid så bra. Det kan vara klokt att ta med en stor handduk att svepa in sig i och plastkassar att packa de våta och smutsiga orienteringskläderna och skorna i. I

 

E

Efteranmälan. Anmälan efter ordinarie anmälningstid. Brukar kosta 50% mer än anmälan, anges i PM.

Elit. De duktigaste orienterarna brukar springa elitklass, där banorna är längre och ofta svårare. Det finns sex elitklasser: D21E, D20E, D18E, H21E, H20E och H18E. Det handlar alltså om de bästa löparna i åldern 17–34 år.

Eventor: Orienteringens anmälningssystem till tävlingar och andra aktiviteter. Alla som är registrerade orienteringsmedlemmar i IdrottOnline för klubben, kan anmäla sig via Eventor, http://eventor.orientering.se, man loggar in med samma konto som till IdrottOnline.

 

F

Farligt område. Markerat med violett rutmönster på kartan (sneda linjer). Farligt området är inte förbjudet att springa i, men det är inte klokt att springa i. Se vidare Förbjudet område.

Felstämpling. Om man stämplar vid en annan kontroll än man borde vara vid kallas det felstämpling. Upptäcker man misstaget direkt kan man rädda situationen genom att stämpla vid rätt kontroll – vid elektronisk stämpling. Felstämpling kan undvikas genom att man kollar kodsiffran. Den som stämplar fel diskvalificeras. Stämplar man fel i en stafettdiskvalificeras hela laget vilket nog är bland det tristaste en orienterare kan råka ut för

Fikaansvarig. Vi har utsedda fikaansvariga som sköter våran torsdagsfika. Som förälder kan man behöva att hjälpa till en till två gånger per säsong. Detta delges via en fikalista.

Finorientering. Man orienterar sig fram genom att läsa på många detaljer.

Flaggan. På tävlingar sätter vi nästan alltid upp en Faikflagga, så att alla ser var klubben finns. Alla samlas runt flaggan för att öka gemenskapen.

Färg. Banornas svårighetsgrad anges med färg. Precis som i slalom är svart svårast och grön lättast. Grön, vit och gul betecknas som lätta, orange och röd som medelsvåra och violett, blå och svart som svåra

Förbjudet område. Område som är lilarastrerat på en orienteringskarta betyder att det är förbjudet att springa i. Det kan vara ett område som behöver skyddas, området för vilt att vistas i under en tävling eller helt enkelt en markägare som inte tillåter att det springs över dennes mark. Är det en heldragen lila linje i kanten, är det vanligt att området är markerat med snitsel/plastband i skogen, detta är inte ett krav men kutym att göra. Även om området inte är markerat i skogen, är det förbjudet att springa där. Tomtmark (olivgrönt på kartan) är alltid förbjudet område. Se även Farligt område.

 

G

Gaffling. På kavlar (stafetter) brukar det vara gemensam start och så kallade gafflade banor. Gaffling innebär i korthet att löparna på en kavlesträcka springer olika banor, men när alla sträckor har sprungits så har alla lag sprungit samma sträckningar. En enkel metod att åstadkomma gaffling på en stafett med tre sträckor är att ha tre banor: A, B och C. I lag 1 springer första löparen sträcka A, andra löparen sträcka B och sista löparen sträcka C. Lag 2 springer sträckorna i ordningen A, C, B osv. Vissa kontroller brukar dock vara gemensamma för banorna, så det gäller att se upp och inte bara följa efter någon annan löpare.

GM-GötalandsMästerskapen. En stor helgtävling under hösten. Ungdomar springer inte för sin klubb utan i vårat fall för Västergötland o tävlar mot andra ungdomar från Halland, Småland, Göterborg med flera.

Grovorientering. Man orienterar sig fram genom att läsa på bara stora tydliga saker och tittar inte på detaljer.

Gröna Mad. Det är en stor mosse uppe på Mösseberg. Vissa delar är väldigt blöta.

 

H

Heltäckande klädsel. Orienterare måste ha heltäckande klädsel på sig vid tävlingar för att de inte ska få sår på benen. Man måste ha långbyxor och dessa får inte ha några hål. Det får heller inte bli någon glipa mellan byxor och strumpor när man springer. På överkroppen måste man ha tröja eller blus, men den får vara kortärmad. Vid större tävlingar sitter vakter som kan be dig tejpa igen hålen, så det är bra om man redan har gjort det. Vid vissa Sprint-OL tävlingar är det tillåtet att springa i shorts och linne, det står i så fall i PM (se PM).

HP. En legendar i klubben som heter Henrik Petterson men går under namnet HP

Hänga. En löpare som hänger, följer efter en annan löpare utan att själv orientera. Det är förbjudet att hänga utom vid tävlingar med gemensam start, t.ex. kavlar. Raka sträckor på kavlar kallas hängsträckor. Att hänga någon på en gafflad sträcka innebär en stor risk eftersom man inte vet ifall den man hänger ska till samma kontroll som en själv.

Hästgärdet. En större öppen yta hitom den stora parkeringen uppe på Mösseberg (Se kartan). Det är epopulär plats där många träningar bedrivs.

 

I

IdrottOnline. RiksidrottsFörbundets, RFs, webbportal för idrotter och används för bl a medlemsregister, hemsida mm. SOL använder det för medlemsregistrering.

Indianbyn. En speciell plats med små kojor och hus. Används mycket av den yngre ungdomarna.

 

J

Junior är man i åldern 17-20 år. Från och med det år man fyller 17 år springer man i juniorklass. Det år man fyller 20 år är det sista år man är junior.

 

K

Karta över vissa platser på Mösseberg

 

 

Kartanalys görs efter varje tävling, gärna tillsammans med någon annan. Man går igenom hur man sprungit till kontrollerna. Om man har bommat och sprungit fel, så kan man ofta komma på vad det var som gjorde att man hamnade snett, under kartanalysen. 

Kavle har hetat stafett sedan 2005. Men ibland används fortfarande benämningen kavle eller budkavle. 

Klass. Utbudet av klasser är stort inom orientering, så att alla kan hitta just den banlängden, svårigheten och motståndet man önskar. Åldersklasser kallas H (herr) resp D (dam) samt en siffra som talar om hur gammal du får vara för att springa i den klassen. För ungdomar är man två år i varje klass från 10 år till 16, åldern är maxålder. Är man t ex 13-14 år, springer man HD14, är man 15-16 år springer man HD16. Juniorer springer i klassen HD18, HD17-20 eller HD20. I seniorklasserna HD21 får i princip alla springa (tänk bara på att man skall klara både svårighet och banlängd samt maxtiden). I åldrarna HD18-HD21 finns Elitklasser för de allra, allra bästa. Från HD35 räknas man som veteran och nu är det minimiåldern som räknas. Är man 39 år, springer man HD35, är man 41 år springer man HD40 ända upp till HD95 eller så långt det finns anmälda.

Kodsiffra. På kontrollbeskrivningen anges för varje kontroll vid vilken typ av föremål och var i förhållande till föremålet som kontrollen sitter placerad. Varje kontroll är också märkt med ett nummer och detta nummer finns även angivet på kontrollbeskrivningen. Detta nummer kallas kodsiffra. När man hittar kontrollen så kollar man att kodsiffran på kontrollen stämmer med kodsiffran på kontrollbeskrivningen. Om den gör det så vet man att man kommit till rätt kontroll. Du bör alltid kolla kodsiffran för att undvika felstämpling.

Kontrakurs. Man passar kartan 180 grader fel och springer därmed bort ifrån kontrollen istället för mot den.

Kontrollbeskrivningen är tryckt på en liten papperslapp och talar om vid vilken typ av föremål kontrollerna sitter och vilken kodsiffra kontrollerna har. Det finns en symbol för varje typ av föremål och det brukar också anges var i förhållande till föremålet som kontrollen finns, t.ex. söder om stenen. Vid tävlingar får man den vid starten. Man stoppar kontrollbeskrivningen i ett fodral (definitionshållare) som man har på armen. Kontrollbeskrivningen är också tryckt på kartan. 

 

L

Ledstångsorientering. Inte bara för äldre och andra ostadiga människor utan även för orienteraren är ledstången något man håller i sig i för att få stöd. Det är något man tydligt kan följa såväl på kartan som i naturen, t ex. en tydlig stig, ett tydligt dike eller en åkerkant. På en ledstångsbana finns det tydliga ledstänger mellan alla kontrollerna. Den lämpar sig således för en nybörjare.

Lia. Liastugan är våran klubbstuga på Mösseberg. Där samlas vi efter träning för att fika. 

Livelox:

Legenden. Bo Hallbergs smått storhetsvansiniga namn på sig själv.

Långdistans är en av orienteringens tävlingsformer. Kännetecknande för långdistans är att det är få kontroller jämfört med medeldistans och därmed längre sträckor mellan dem med möjlighet till olika vägval. Sträckorna mellan kontrollerna är utmaningen då det ska vara vägvalssträckor (se Vägval). 

Långa natten. Den längsta herrsträckan i 10MILAkaveln. Den brukar vara 15-17 kilometer lång och löps mitt i natten.

 

M

Marka. På större tävlingar finns det en marka (marketenteri) där man kan köpa smörgåsar, bullar, dricka, godis, varm korv, hamburgare samt kanske glass och andra lokala specialiteter. Marka är alltså ett annat ord för servering.

Maxtid. Den tid man längst man får vara ute på en bana utan att bli diskad. Brukar vara rejält tilltagen och anges i PM hur lång den är.

Medeldistans är en av orienteringens tävlingsformer. Formen för medeldistans är att banorna är mycket kortare än för långdistans. Det är många kontroller och riktningsändringar. För de yngsta så är skillnaden mellan långdistans och medeldistans i banlängd inte så stor. För äldre kan skillnaden vara avsevärd. En medeldistans i H21 är 4,5-6,5km jämfört med långdistansens 12-16km. 

Medlemsavgift. Efter tre provträningar vill vi att man löser medlemskap i FAIK för att få fortsätta att träna och tävla. Hur jag löser medlemskap går att läsa under fliken "Föreningen" och bli medlem alt klicka på knappen "Bli medlem" för att länkas till rätt sida!

Mini-Knat. Snitslad bana för de allra yngsta. Roligast om det är med sportident, roliga figurer och lite äventyrligt. Ju mer det piper och blinkar, desto roligare för de små.

MC - MotionsCentralen. Träningsstugan där ombyte och dusch sker uppe på Mösseberg. Här ifrån utgår alltid alla våra träningspass på Mösseberg. 

Mossfotboll. En helt "galen" träning där det går ut på att få alla barn och ungdomar att inte vara rädd att bli smutsig. Brukar avslutas med ett klädbad i Pankasjön.

Mål. Målets huvudattraktion är en målfålla som smalnar av mot mållinjen. Ibland finns det flera målfållor, t.ex. en för elitlöpare och en för övriga. På kartan är målet markerat med två violetta ringar, en mindre och en större. Vid elektronisk stämpling ska du stämpla vid mållinjen. Du följer målfållan och strax efter mållinjen finns avläsningsbrickor för SI-pinnen. Du får på en gång reda på om du är godkänd, dvs tagit kontrollerna i rätt ordning, samt vilken tid du tagit dig runt på. På mindre tävlingar kan målet vara betydligt enklare. På ett klubbmästerskap kanske bara en stol med en tidtagare.

 

N

Nattorientering. För att man inte ska springa in i första bästa träd så använder man en pannlampa. För att man ska ha den minsta chans att se kontrollerna är dessa utmärkta med reflexstavar istället för skärmar.

 

O

Ocad. Ett ritprogram för dator som används för att tillverka orienteringskartor.

O-camp. Ett ungdomsläger för våra 13-18 åringar. Det är oerhört populärt och ses som en av sommarens höjdpunkter.

OL är en internationell förkortning för orienteringslöpning

Omstart. Ibland händer det att stafetter drar ut på tiden. De lag som inte fått ut alla sina löpare i skogen tillräckligt fort kan då drabbas av omstart. Det innebär att alla återstående löpare i lagen får starta samtidigt. Lag som deltager i omstart hamnar alltid efter de lag som inte deltagit i omstart på resultatlistan.

O-ringen. Världens till antalet löpare största orienteringstävning med 5 st dagars löpning. Den går alltid  vecka 30 på olika paltser i Sverige. 5-dagars är en 5-dagarstävling som arrangeras på olika platser i Sverige och brukar locka 10 000-15 000 deltagare. De fyra första dagarna är det som en vanlig tävling med individuell start. Den femte dagen är det jaktstart, dvs den som har bästa sammanlagd tid i klassen efter fyra dagar startar först och sedan startar man så många minuter och sekunder efter ledaren som man är efter honom/henne efter fyra dagar. Den i klassen som kommer först i mål har vunnit denna klass i 5-dagars. De senaste åren har man börjat med att ha en vilodag efter 2-3 dagar då man kan göra något annan eller som sagt bara vila sig. Då kallades tävlingen för O-ringen rätt och slätt. Det som skiljer mot en vanlig tävling är väl att det är väldigt mycket människor i skogen och att målplatsen är enorm. Många orienterare tycker att O-ringen är den roligaste tävlingen under året och återkommer för att deltaga år efter år, vare sig O-ringen går i Skåne eller Norrland. Det finns t o m. orienterare som bara springer O-ringen och inga andra tävlingar. O-ringen arrangeras varje år i slutet av juli. Läs mer på http://oringen.se.

Tävlingen är för många ett självklart semesternöje. FAIK brukar alltid vara med med mellan 30-50 personer.

 

P

Packning. Är du osäker på vad du ska lägga ner i packningen då du ska ut till träning, tävling eller läger så kan du få hjälp av din ledare/barnens ledare. Du bör också tänka på att det kan var både kallt, blött och lerigt ibland där man orienterar. Tag alltså med varma kläder om det är kallt och regnkläder om det är blött och/eller regnigt. Tävlingscentrum blir ofta rätt kladdigt, så det kan vara bra med gummistövlar också. De flesta orienterare packar i ryggsäck eftersom det ofta är en en bit att gå till och från parkering och dusch.

Pannlampa. Den som nattorienterar behöver en pannlampa för att över huvud taget kunna se någonting i mörkret. En komplett pannlampa består av en huvudställning med en ljusreflektor innehållande en halogenlampa på 10-20 watt eller lampa med många LED-lampor, ett laddningsbart batteri och en ryggsele där batteriet sätts fast. Pannlampor är ganska dyra, från 1 200 kronor och uppåt. Eftersom nya pannlampor är så ljusstarka, tenderar nattorienteringen bli svårare med svårare kontrollpunkter och områden.

Panka. Det är badsjön som ligger på Mösseberg.

Parallelfel. När man bommar en kontroll genom att tro att man springer längs tex. en mosse men i själva verket springer längs en annan mosse som ligger parralelet intill.

Passa kartan. Man vrider kartan så att norr på kartan är mot norr i verkligheten. Tänk på text som t ex ortsnamn är passad i nordlig riktning. För att klara det behöver man kunna läsa naturen bra eller en kompass.

Patrull. Man springer 2-3 personer i grupp. Det är t illåtet i öppna klasser och vissa tävlingar såsom tex. DalaDubblen.

PM betyder promemoria eller minneslista. PM för en tävling publiceras några dagar före tävlingen och kan också läsas på tävlingsplatsen. I ett PM kan du läsa fakta om tävlingen som uppgifter om starter, kartor, banor och terräng. Där kan du också läsa senaste nytt om tävlingen och det som är speciellt för just den tävlingen. Det är varje startandes skyldighet att känna till vad som står i PM, så det är väldigt vettigt att läsa PM innan start.

Purplepen. Ett gratisprogram för banläggning.

 

R

Rak. En sträcka på en stafett är rak om alla löpare på sträckan har samma bana. En sådan sträcka kallas också hängsträcka.

Ranking. Duktiga juniorer och seniorer kan söka ranking. Ju bättre resultat man gjort under året desto bättre ranking får man för nästa år. Den som har ranking 1 är bäst i Sverige och den som har ranking 800 har 799 konkurrenter som anses bättre. Det finns en rankinglista för damer och en för herrar. 

RT - Rantens Torg. Klubbens gemensamma samlingsplats i Falköping för att samåka till olika tävlingar. Ligger på Nils Ericssonsgatan och är den stora parkeringen bredvid parken.

Röda/vita rosen. Alla barn och ungdomar har som tradition att alltid avslutat    vårsäsången med denna lek. Alla delas upp i två lag som sedan har väldigt roligt i skogen. Perfekt för sammanhållningen mellan ungdomarna. 

Reflexbana. En reflexstig i skogen som bara går att springa med pannlampa i mörkret. 

Reflexstav. Vid nattorientering hänger det oftast reflexstavar istället för skärmar vid kontrollerna, ibland både och. De syns på långt håll om man lyser på dem med pannlampan. 

Reseledare. Ansvarig att ha reda på hur många som åker i varje bil till tävling och rapportera till Lena Fredén för att fördela reseersättning.

 

S

Samåkning. Klubben sammlas på Rantens Torg för samåkning till träningar och tävlingar på annan plats än Falköping. Samlingstider står alltid på hemsidan.

Senior. Seniorer är man som orienterare i åldern 21-34 år. Detta gäller också allmänt i sportvärlden medan man utanför sportvärlden är senior när man är gammal och ännu äldre, 50+ typ.

SI-pinne: Sportident, den bricka som används som den moerna stämplingen.

Sista säkra. En sista känd punkt som man passerar innan man attakerar kontrollen.

SISU är idrottarnas bildningsförbund. Till SISU kan (ska) vi rapportera när vi håller utbildningar, sk lärgrupper, föreläsningar eller kurser. För detta får vi bidrag, som vi kan plocka ut i form av annan utbildning, t ex ledarutbildningar, köpa materiel etc. Att rapportera till SISU är viktigt för hela idrottsrörelsen, eftersom det är en del av en kedja från föreningen till staten som avgör hur mycket pengar idrottsrörelsen får för att kunna genomföra sina olika aktiviteter för barn och ungdomar.

Skräp. Orienterare skräpar inte ned i naturen utan slänger skräpet i sopsäckar eller tar med det hem. När en tävling är slut ska tävlingscentrum vara rent. Orienterare brukar få beröm för detta.

Skugga. Skuggan följer med den ovane orienteraren för att kunna rycka in om det är på väg att gå helt galet. Det är dock viktigt att skuggan inte agerar för snabbt eller är den som sköter orienteringen. Det är bra om man kommer överens med den man skuggar hur snabbt man skall rycka in och vilken signal man ska ge för att den som skuggas skall bli uppmärksam att den är på fel väg. Ibland kallas skuggan för uppföljare, då handlar det mer om att en ledare vill se hur sin adept fungerar/tänker/agerar i skogen, för att kunna hjälpa adepten att bli en ännu bättre och säkrare orienterare.

Skärm. En trekantig orange/vit tygmojäng som hänger en liten bit ovan marken någonstans i skogen och markerar kontrollpunkterna. På en stor tävling kan det hänga över 100 skärmar ute i skogen. Vid varje kontroll finns en kodsiffra (se Kodsiffra), finns det många skärmar i området vet man om man kommit rätt om kodsiffran stämmer (fast helst skall man ju ha läst kontrollbeskrivningen och naturen så bra att man vet att man är rätt.)

SOFT. Svenska Orienteringsförbundet, vår väg in i Riksidrottsförbundet. Se mer på http://orientering.se. Här kan man läsa om orienteringens historia, utbildningar, hitta klubbar, läsa om tävlingsregler och mycket mer.

Spika kontrollen. Man tar kontrollen perfekt.

Sprint-OL. Relativt ny gren inom orientering. Började som orientering i parker, Park-OL. Numer en stor, publikvänlig gren med specialritade kartor. Kontrollpunkterna relativt enkla, det är vägen till kontrollen som är utmatningen. Banorna runt 3 km, så det gäller att ta snabba beslut. Specialregler finns, se mer på orientering.se. 

Sportförsäljning. De flesta sportaffärer har ganska dålig sortering av orienteringsprylar, även om kompasser och tejp går att köpa i de flesta affärer. Vid större tävlingar brukar det därför finnas en sportförsäljning. Det är speciella företag, t.ex. LetroSport och SM-sport, som åker runt på orienteringstävlingar och säljer utrustning, som dukas upp i ett mer eller mindre primitivt tält. Det går bra att betala med kredit- och betalkort.

Sportident är en form av elektronisk stämpling. Löparen har en plastpinne fäst vid ett finger och stoppar in pinnen i en speciell enhet som sitter vid kontrollen. Som bekräftelse på stämplingen ger enheten en ljudsignal och en röd lampa på enheten tänds. En sportidentpinne kostar mellan 370 och 600 kronor att köpa och 25 kronor per gång att hyra av tävlingsarrangör. För att köpa egen SI-pinne, gå till http://sportident.se.

Start. Starten ligger ofta en bit från målet och tävlingscentrum. På riktiga tävlingar är det snitslat från tävlingscentrum till start. Ibland finns det flera starter, olika för olika klasser. Då gäller det att ha läst PM och gå till rätt. Vid starten finns startlistor, en startklocka och ibland en karta där kompletteringar (t.ex. nya hyggen) kan vara inritade. Ibland finns det en säck för överdragskläder; det anges i så fall i PM. Den transporteras tillbaka till tävlingscentrum och innehållet hälls ut där någonstans. Tar du med dig överdragskläder till start bör du ta något du inte är alltför rädd om och knyta ihop det till ett paket som du lätt kan känna igen. Eftersom det kan dröja innan kläderna kommer tillbaka och de ibland blir våta bör du inte räkna med att sätta på dig dem direkt efter duschen.Startklockan visar s.k. gå- fram-tid, dvs. vanligen tre minuter före normal tid. Startklockan börjar pipa 10s innan start, när det långa pipet kommer, är det dags att starta. Första gången du tävlar bör du kolla noga hur startproceduren går till, fråga någon av de orienterare som väntar på start om det är något du undrar över. När startklockan visar samma tid som din starttid, så får du gå fram. Du går då till första fållan och blir avprickad. När en minut gått, går du till nästa fålla och hämtar din kontrollbeskrivning. När ytterligare en minut gått, går du till sista fållan där kartorna ligger. Är du ungdom (upp tom 16år) får du ta upp kartan på en gång och titta på den. Övriga får ta kartan i startögonblicket. Springer du öppen klass är det fri starttid med startstämpling som gäller. Du kan titta på kartan innan du springer iväg, glöm bara inte startstämplingen.

Startklocka. Vid starten finns en startklocka. Varje minut piper den på ett karaktäristiskt sätt.

Startpunkt. Startpunkten är på kartan markerad med en triangel. Den ligger ofta en bit bort från tidsstarten, men det är snitslat dit. Man måste passera startpunkten.

Sträcka En sträcka på en stafett är detsamma som en sträcka på en stafett i löpning eller skidåkning.

Sträcktid. Tiden mellan två kontroller, kan läsas på mellantidsutskrift efter ett lopp eller på winsplit (se Winsplit).

 

T

TC betyder för en orienterare tävlingscentrum. Vid tävlingscentrum finns mål, startlistor, resultattavlor, marka, sportförsäljning samt ofta Mini-Knat. Längs upploppet vid målet sitter det en massa orienterare som ännu inte startat, redan kommit i mål eller är supportrar. Varje klubb samlas vid klubbvimpeln. Numera kallas TC ofta för Arenan.

Tejp. Många orienterare som har känsliga eller skadade fotleder använder tejp och lindar runt foten för att undvika att vricka sig. De använder en speciell oelastisk idrottstejp som brukar finnas att köpa i sportförsäljningen på större tävlingar eller i sportaffärer.

Toalett. På alla tävlingar finns någon form av toalett intill TC. Om duschen är inomhus, t.ex. i någon skola är normalt även toaletten inomhus och av normal standard. Annars finns det flera varianter: toalettvagnar med torrdass med låsbara dörrar, baja-major av olika slag (små plastbodar med individuella torrdass) eller en samling tillfälligt uppsatta torrdass omgärdade av plastskynke. I det senare fallet sitter alltså flera personer på dass samtidigt och tittar på varandra, vilket kan kännas ovanligt och konstigt men snart blir en vanesak. Möjligheterna att tvätta händerna efter toalettbesöket är ofta dåliga. Ta gärna med våtservetter om du är en känslig natur. Är det långt till start brukar det finnas toalett (normalt av typen kollektivt torrdass) även vid start. Var toaletter finns framgår av PM för tävlingen.

Töm. Innan start på en tävling/träning tömmer man att sin Sportident-pinne på gammla stämplingar för att det inte skall bli fel när man går i mål och läser av pinnen. 

Tältet. Vindtält som klubben har när man åker på tävling

 

U

Unionsmatchen. En tävling mellan fyra svenska och fyra norska distrik. För våran del tar Västergötlands orienteringsförbund tar ut de bästa killarna och tjejerna i Västergötland (HD 14 och 16).

 

V

Varvning. För de löpare som springer långa banor händer det ibland att banan går i flera slingor så att löparna passerar nära intill målet innan de springer ut på nästa slinga. Detta kallas varvning. Oftast finns då också en publikkontroll nära målet där publiken kan se löparna stämpla.

Winsplit. På Winsplit kan man förlora sig i sträcktidsanalyser. Hur mycket förlorade jag på bommen till kontroll 8? Vann jag spurten igen? Etc. Om du gjort kartanalys med en kompis som sprungit samma banan/haft samma sträcka och ni sprungit olika vägval, kan Winsplit ge en fingervisning vilket vägval som varit snabbast. Se mer på http://www.obasen.nu -> Winsplits Online

Vägval. Vilken väg skall jag ta till kontrollen? Den kortaste är inte alltid den snabbaste, många faktorer påverkar det egna vägvalet. Generellt kan man säga att bananformade vägval är vägvinnande gentemot S-formade.

Växling. Vid en stafett ska en löpare när han/hon kommer i mål växla över till nästa löpare i laget. Inkommande löpare ska passera mållinjen och springa fram till kartplanket och rycka ned rätt karta. Lagets nummer står på kartan och det gäller att ta rätt. Inkommande löpare ska sedan hitta utgående löpare som väntar i en speciell växlingshage och ge kartan till honom/henne. Det gäller för utgående löpare att vara beredd när inkommande löpare kommer. Vid en del stafetter finns en högtalare där lagnumren på, åtminstone de flesta, inkommande löpare ropas upp en stund innan de kommer.

 

Å

Ålder En orienterares ålder är så mycket han/hon fyller under året. En orienterare som är född på i oktober 2006 är således 14 år under hela år 2020.

 

Ö

Överdrag. Kläder som man har på sig under uppvärmningen inför tävlingen eller på väg till start. Strax innan man ska starta så tar man av sig överdraget och ger det till någon klubbkompis enligt överenskommelse eller lägger i speciella plastsäckar som finns vid starten. Se vidare under Start.

 

5

5-dagars se O-ringen

 

10 

10MILA är en vårens största orienteringshändelser. Det är en stor stafett som avgörs första helgen i maj. Vartannat år går det av stapeln i Stockholmsområdet, vartannat år någonstans i Sverige. De flesta svenska klubbar deltar och även många utländska klubbar från t.ex. Norge, Finland och Danmark. Det finns tre klasser: en ungdomsklass som springer tidigt på lördagseftermiddagen med fyra löpare i varje lag, en damklass som springer sent på lördagseftermiddagen med fem löpare i varje lag och en herrklass med tio löpare som startar i mörkret på lördagskvällen och går i mål på söndagsmorgonen. Namnet 10MILA kommer från att herrarna i tidernas begynnelse sammanlagt sprang ungefär 10 mil.

 

25

25-manna är en stafett med 25 man i varje lag. Tävlingen avgörs i Stockholms närhet i mitten av oktober och är en stor och rolig orienteringshändelse. Det roligaste med tävlingen är att orienterare i alla åldrar får möjlighet att deltaga. Vissa sträckor är begränsade, dvs. de får bara springas av den som är tillräckligt ung eller gammal eller är tjej. Tävlingen pågår större delen av dagen och för att alla ska hinna tillbaka innan mörkret faller körs de flesta sträckor som fyra parallellsträckor (se Parallell).

Uppdaterad: 04 OKT 2020 12:28 Skribent: Jan Samuelsson
E-post: Adressen Gömd

 

 

Våra samarbetsparters

BILLINGE

Elkonsult_logo_pms

Lönsamhet_logo

 

Stenstorps-buss

dina-forsakringar-ab_logotype

falkopings kommun

Swedbank.gif

SISU Idrottsutbildarna

untitled

Hexatronic

 Sponsorhuset

 FEAB

Bildresultat för länsförsäkringar skaraborg logga

Elitsponsorer

                                                           

  ACTIC_logo     

                                                                         

Postadress:
Falköpings AIK OK - Orientering
Magnus Niklasson, Sofielundsgatan 22
52130 Falköping

Kontakt:
Tel: 0703104239
E-post: info@falkopingsaikok...

Se all info