Hoppa till sidans innehåll

Femmans Multisportrace/Sprint SM

20 OKT 2013 20:30
Här kommer en redogörelse för säsongens sista tävling, som både utgjorde avslutande cupsammandraget och sprint-SM. TC var förlagt till Mölndal, med paddling i Rådasjön och orientering i Skatås. FAIK var väl representerat.
  • Skapad: 20 OKT 2013 20:30

Vi hade två lag i prova-på-klassen (Pia Svensson och Bosse Andersson, samt Lina Andersson och Helena Sonesson), två herrlag i cupklassen (Janne Hjort och Rasmus Persson, samt John Andersson och Håkan Sonesson) och ytterligare ett mixlag i cupklassen (Kristine Svensson och Patrik Wallin). Motståndet som väntade var förkrossande. 100 vassa herrlag och 50 mixlag, och i båda klasserna fanns både elitlag och multisportare i världsklass. Det skulle bli en tuff dag.

 

För de båda cupklasserna inleddes tävlingen med en gafflad orientering. Detta innebar att närmare 170 lag fick kartan för inledande orienteringen i startögonblicket och sedan hetsade iväg uppför höjdpartierna bakom Wendelsbergs Folkhögskola. En viktig lärdom: alla multisportare kan inte orientera. Vad som verkade vara en hejdundrande gaffling var i själva verket en hel del stressande och bommande, i efterhand skulle det visa sig att den enda gafflingen som fanns existerade i tävlingsledarens genomgång.. Vi (mix-laget) tog det rätt lugnt, drabbades en del av köbildning på småstigar, men fick kontrollerna helt ok.

 

Snabb växling ut på paddlingen (herrarna gav sig istället ut på MTB-OL-MTB för att avsluta med paddlingen). Jag gör en dundertabbe i växlingen och lämnar camelbacken i växlingsrutan, vilket innebär att jag får klara mig utan vätska på paddlingen. Inte bra, men kanske ingen katastrof eftersom det är rätt kyligt ute. Vi kommer i kanoten fint, tar några paddeltag och konstaterar att någonting är väldigt fel. Då ser vi att Patriks sits i hyrkanoten är helt sned, så den kommande timmen får vi ägna åt att kompensera för detta och får slita riktigt hårt. Inledningsvis är det en slingrande å, där klarar vi oss hyfsat och passerar ett lag. Sedan ut på sjön där vi får se lag efter lag susa förbi. Jag sneglar på klockan och konstaterar att vårt tempo är betydligt långsammare än vårt träningstempo. Tungt mentalt men framförallt fysiskt, med värkande armar och ryggar närmar vi oss så växlingen igen. När vi ska hoppa ur kanoten inser jag den hårda vägen att där jag sätter foten finns ingen botten!

 

Blöt till midjan och stumma efter paddlingen växlar vi ut på cyklingen. Dagen till ära var var hela MTB-sträckan snitslad, och vi kommer ut på slingan tillsammans med flera lag. Tekniskt och uppförsbacke blir det en hel del släpning inledningsvis, och vi lyckas passera några lag. Vaderna bränner i varenda uppförsbacke, och jag är mycket nära maxpuls mest hela tiden. Sedan kommer benen igång, det blir ett lite mindre tekniskt parti, och vi kommer igång igen och kan trycka på. Vi passerar ytterligare något lag, och ett annat lag kommer ikapp. Mitt på cykelsträckan är det växling till orientering. Orienteringen är småkuperad men stig till alla kontroller, lite i enklaste laget men några vägval. Vi har några lag runt oss och växlar positioner flera gånger. Vi möter några mindre barn som hejar på oss med ett ”Vad duktiga ni är”, vilket värmde.

 

Sedan en bra växling från vår sida, och vi får nästan en minut till laget som jagar närmast bakom som bytte till cykelskor. Det var en hel del blickar bakåt (och några framåt) på sista cyklingen in i mål. Sista sista extrarundan innan målgång bestod av en serie vrålbranta backar, och hade de kommit ikapp där hade jag brutit ihop, men vi lyckades hålla undan och till och med dra ifrån, innan vi passerar de sista dramatiska metrarna (djup sand, hade vi sett hur många som vurpat där hade vi nog inte satsat så hårt). Patrik lyckades stå på benen hela passagen, jag fick ge mig sista metern när cykel*)v% körde fast. Nöjda med vår insats, bittra på kanoten, trötta i hela kroppen och framförallt glada 8:or i SM!

 

Långt innan dess hade Pia och Bosse, med lagnamnet ”Citta Slow”gått i mål efter en snabb paddling, hårt forcerande cykling och en mjölksyrefärgad orientering med en lite större bom som kostade många placeringar. Även Helena och Lina genomförde sin multisportdebut med bravur.

 

Rasmus och Janne slog personligt rekord i multisporttävling genom att klara hela banan utan att göra sönder varken sin utrustning eller några revben. De gjorde ett stabilt lopp med mycket kramp från Jannes sida (bara rookies skyller på nattorientering kvällen innan), och slutade 34 av 94 startande lag. John och Håkan var nöjda med sin 40-årspresent, som varade strax över 4 timmar. Även där blev en kontroll av vattentemperaturen aktuell i samband med paddlingen.  

 

Alla bilder (C) Lars Nilsson och Daniel Fredriksson

 

639F3640 (2)

 

639F3641 (2)

 

639F3785 (2)

 

DSC_0041

 

DSC_0055

 

DSC_0078

 

DSC_0157

 

DSC_0453

 

DSC_0511

 

DSC_0512

Skribent: Kristine Svensson
E-post: This is a mailto link

 

 

Våra samarbetsparters

BILLINGE

Elkonsult_logo_pms

Lönsamhet_logo

 

Stenstorps-buss

dina-forsakringar-ab_logotype

falkopings kommun

Swedbank.gif

SISU Idrottsutbildarna

untitled

Hexatronic

 Sponsorhuset

 FEAB

Bildresultat för länsförsäkringar skaraborg logga

Elitsponsorer

                                                           

  ACTIC_logo     

                                                                         

Postadress:
Falköpings AIK OK - Orientering
Magnus Niklasson, Sofielundsgatan 22
52130 Falköping

Kontakt:
Tel: 0703104239
E-post: info@falkopingsaikok...

Se all info